Etusivu / Home

Esittely / About us

Ajankohtaista / News

Lehmät / Cows

Hoito, ruokinta ja jalostus / Management, Feeding and Breeding

Kuvia / Photos

Muut eläimet / Other animals

Näyttelyt / Shows

Linkkejä / Links

Rallisivut / Rally

Myytävänä!

 

Näyttelyt / Shows

 

 

Käymme eläintemme kanssa näyttelyissä, koska se mahdollistaa oman karjasilmän kehittämisen (oli sitten vain katsomossa tai omien eläinten kanssa paikan päällä) ja omien eläinten rakenteen vertailun muiden karjojen eläinten rakenteeseen ja mahdollisen oman karjan rakenteen kehittymisen seuraamisen. Jalostustavoitteena on jalostaa rakenteellisesti toimivia ja sitä kautta kestäviä lehmiä. Eläinten ei siis tarvitse olla näyttelyvoittajia, mutta ei haittaisi, vaikka ne olisivat kaikki katseenkestäviä eli sellaisia, joita voi halutessaan myöskin näyttelyissä esitellä. Tavoitteena olisi, että lehmän rakenne kestäisi tuotoksen vaatimukset vuodesta toiseen eikä lehmää tarvitsisi poistaa rakenteen takia, vaikka se olisi lypsänyt kuinka monta kautta ja kuinka paljon tahansa. Ja hyvä näyttelyeläin myös lypsää, mitään lehmää ei pidetä karjassa vain sen takia, että se on kaunis. Lisäksi näyttelyt mahdollistavat ammattisisarien ja -veljien tapaamisen, tähän kun ei muutoin tahdo löytyä aikaa. Minulle lehmät eivät myöskään ole pelkästään lehmiä, vaan kaikki ovat yksilöitä ja näyttelyihin valmistautuminen mahdollistaa joidenkin eläinten kohdalla vielä yksilöllisemmän hoidon ja "paapomisen". Muutoin näyttelyissä käyvät eläimet elävät täysin samanlaista elämää kuin kaikki muutkin karjan eläimet, mutta ne ovat niitä joiden kanssa pääsee näkemään maailmaa. Varjopuolena näyttelytoiminnassa on, että se vie todella paljon aikaa eikä eläinten kouluttamiseen "valmiiksi" (jos sellaiseksi voi lehmän saada koulutettua) ole koskaan riittävästi aikaa. Eikä se ole ihan helppoakaan. Näyttelyissä käynti ei myöskään ole ilmaista... Tänä kesänä on tarkoitus osallistua omien eläinten kanssa Farmari-näyttelyyn Mikkelissä ja mahdollisesti johonkin muuhun näyttelyyn katselijana.

Näyttelyt, samoin kuin karjavierailut, erilaiset luennot, eläinten jalostus, syntyvät uudet vasikat ja näiden kotisivujen teko ovat asioita, jotka auttavat jaksamaan tässä usein niin raskaassa ammatissa sekä miettimään asioita eri näkökulmista ja sitä kautta oppimaan ja kehittämään ammattitaitoa. Tietysti mielenvirkistykseksi tarvitaan myös harrastuksia, jotka eivät liity mitenkään työhön.

Ja niillä näyttelysijoituksilla ei nyt varsinaisesti ole mitään väliä, mutta luettelenpa ne tähän silti.

Eläintemme sijoitukset näyttelyissä / Show results:

Kansallinen Farmari-näyttely, Mikkeli 29.-31.7.2010

Ayrshire, 1.9.2009 - 30.11.2009 syntyneet vasikat:

? Joukolan Eilinen ET

Ayrshire, 1.12.2008 - 28.2.2009 syntyneet hiehot:

4. Ranta-Seppälän Ehtoo

Ayrshire, ensikot:

11. Aro-Tannerin Ämmi

Holstein, 2 kertaa poikineet:

3. Gårdsby Titanic Marianne

Farmari-näyttelyn aikaan oli kaikkien aikojen helle, lämmintä torstaina Ayrshire-päivänä oli yli 35 astetta. Kuljetukset ja esiintyminen oli kova ponnistus eläimille ja esittäjille. Ayrshire-rodun championiksi valittiin Joukolan Eilisen emä St.Martin Yesterday. Aro-Tannerin Ämmi näki näyttelyssä isänsä, Purolan Orkon ja osallistui näyttelyssä myös kasvattajaluokkaan, kasvattajansa Aro-Tannerin ryhmässä. Kuumus otti koville varsinkin Mariannnella, mutta se selviytyi silti kovatasoisessa kaksi kertaa poikineiden luokassa kolmanneksi! Myös Iso-Laitalan Yön tytär, Ehtoo pärjäsi hienosti ja oli toisiksi vanhimmissa hiehoissa neljäs.

 

Tyylikäs, Haapajärvi 7.6.2009

Holstein, 2-3 kertaa poikineet:

2. HH. Tenalena

Ayrshire 2 year old (1.9.2006-31.8.2007 syntyneet lehmät):

7. HH. Vunukka ET

Tyylikäs-näyttelyssä Huitin Holsteinin kasvatit, Toylotta ja TenaLena ottivat luokassa kaksoisvoiton ja Toylotta valittiin myös rodun Championiksi. TenaLena ja Vunukka tulivat näyttelyyn Lopelta ja kasvattajat huolehtivat niiden näyttelykuntoon laittamisesta. Vunukan luokassa luokkavoiton vei Merja Kallion hieno ensikko Kurhilan Ympyrä. Vunukan esitteli Haapajärvellä Sanna Kääpä ja TenaLenan Taru Vähäsöyrinki.

 

Onnikki, Kannus 30.8.2008

 Suomenkarja, luokka 13 kk ja yli:

1. Äpyli PSK

Holstein, 3-6 kk:

2. Kyytselän Stormatic Angelica

Holstein, 10-12 kk:

4. Stäme Roy Kahlua

Ayrshire, 7-12 kk:

6. Aro-Tannerin Ämmi

Holstein, 13 kk ja yli:

7. R-S. Yötähti

Ayrshire, 13 kk ja yli:

4. R-S. Yvette

Ayrshire, 3-6 kk:

6. Ranta-Seppälän Alina

Onnikki-näyttely oli meidän paikallinen hieho-näyttely ja ensimmäinen näyttely mihin meidän tilalta osallistuttiin. Meidän näyttelytiimiin kuului kesäharjoittelija Karin Häggblom, Pasi Kotila ja allekirjoittanut. Karin ja minä esittelimme eläimet.

 

International Ayrshire Show, Seinäjoki 6.6.2008

Ayrshire, Senior Calf (1.9.2007 - 30.11.2007 syntyneet vasikat):

6. Aro-Tannerin Ämmi

Ostin Ämmin Seinäjoelta näyttelyä edeltäneestä Sale of Stars -huutokaupasta. Ämmin kasvattajat ovat Tia ja Jyri Tanner Teuvalta. Ämmin luokassa luokkavoiton vei Merja Kallion Kurhilan Ympyrä. Luokassa oli 22 vasikkaa.