Etusivu / Home

Esittely / About us

Ajankohtaista / News

Lehmät / Cows

Pehtoorin rallisivut / Rally

Muut eläimet / Other animals

Kuvia / Photos

Myytävänä!

Linkkejä / Links

 

2011

Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta 2012!

Merry Christmas and Happy New Year 2012!

toivoo Ranta-Seppälän väki

10.12.2011

Lehmät- sekä Hoito, ruokinta ja jalostus- sivut päivitetty.

28.6.2011

Sen verran on pitänyt kiirettä, että päivitykset laahaa aika lailla jäljessä, mutta Lehmät-sivu on suunnilleen ajan tasalla. Pitkästä aikaa tuli tänään kuvattua lehmiä ja sen ansiosta etusivulla on nyt tuore kuva, jossa etualalla remingtonilainen Aloha.

Cows-page is quite up-to-date, but nothing else isn't... Sorry about that. But there is now fresh picture in the front page! There is Aloha (sire: Mapleburn Remington) in the front of the picture and other cows and barn in the back.

2010

Joulukuu / December

31.12.2010

Vuosi 2010 alkaa olla kohta paketissa. Navetalla se sujui edellisvuotta paremmin ja keskituotoskin taisi kääntyä jo hyvään nousuun. Keskipoikimakerta on edelleen surkea (2,5), mutta toivotaan, että se siitä pikkuhiljaa nousee. Lehmiä lähti tänä vuonna teuraaksi tai kuoli 20, näistä osa oli jollain lailla vapaaehtoisiakin poistoja, mutta 2 lehmää kuoli, 1 piti kotiteurastaa tapaturman takia ja tietysti utaretulehduksiinkin joku lehmä meni, kun lääkehoito ei tehonnut. Onneksi joitakin ihmeparantumisiakin tänä vuonna tapahtui! Toivotaan ensi vuodelle korkeintaan 15 lehmän poistoa...

Eläimiä päästiin ostamisen lisäksi myös myymään tänä vuonna. Yötähti muutti Kuorikoskelle Kaustiselle ja teki siellä heti lehmävasikan. Toivotaan, että kunnioittaa uusia omistajiaan - toisin kuin vanhoja! Minusta navettaan on nyt aina mukava mennä, kun ei tarvitse enää henkensä kaupalla vilkuilla ympärilleen, että missähän tappaja-Yötähti mahtaa luurata... Kiva kuitenkin, että pääsi jatkamaan maidontuotantoa, kun kerran oli ihan terve lehmä.

Mariannen alkiovasikat Goldwynistä olivat lehmä ja sonni. Mariannen huuhtelustahan tuli vain kaksi alkiota, mutta molemmista saatiin tiineys. Muut suunnitellut huuhtelut eivät sitten onnistuneet ja alkiotkin ovat tarttuneet aika kehnosti tänä vuonna, mutta yritetään jatkaa tätäkin harrastusta... Mariannella on nyt sitten kolme tytärtä ja lisäksi punainen tyttärentytär. Mariannen sonnipoika HerraMarianne-ET pääsi Lohtajalle tilasonniksi. Se olikin ensimmäinen meiltä myyty tilasonni ja niitä myydään mielellään jatkossakin eli jos löydät sivuilta lehmän, jonka poika kiinnostaisi tai sopivan yhdistelmän niin ota yhteyttä! Omassa käytössä on Amorin (Poker * Johde) lisäksi tällä hetkellä myös Kyytselän Ultran vasikka Himoastuja (Fibrax * Boliver) ja lisäksi kasvamassa sonni alkiosta Durham * Krull Goldwyn Echo. Ultran piti poikia neljännen kerran tapaninpäivänä, mutta näyttää ettei ehdi poikia toista kertaa tälle vuodelle. Toivotaan ettei tee neljättä sonnivasikkaa!

Kaikki eläintiedot kotisivuilla eivät ole ihan ajan tasalla ja kuvia ja sivujakin joiltakin lehmiltä puuttuu, mutta yritän ensi vuonna parantaa tilannetta. Nähdään Ayrshire-talvinäyttelyssä Seinäjoella helmikuun alussa!

Hyvää uutta vuotta 2011 kaikille!!! Happy New Year 2011!!!

Elokuu / August

4.8.2010

Näyttelyreissu Mikkeliin on tehty. Reissu oli rankka ja hikinen, mutta kannatti ehdottomasti tehdä! Ranta-Seppälän Ehtoo sijoittui toisiksi vanhimpien hiehojen luokassa neljänneksi ja Gårdsby Titanic Marianne oli kaksi kertaa poikineissa 3. Mukana olivat myös Joukolan Eilinen ja Aro-Tannerin Ämmi ja vaikka ne eivät menestyneetkään, niin Eilisen emästä (St. Martin Yesterday) tuli ayrshirechampion ja Ämmi tapasi isänsä Purolan Orkon. Lisäksi Kuorikoskelta meille muutti Mapleburn Hortensia, joka ostettiin huutokaupasta syndikaattieläimeksi Eija Kodiksen ja Tapio Vähäsöyringin kanssa. Eläimet tulivat kotiin jo lauantaina, mutta Pipsa, Pasi ja minä vasta sunnuntaina. Tultiin navetan kautta ja siellä Ranta-Seppälän Alfa oli poikimassa ja teki lehmävasikan alkiosta Durham * Krull Goldwyn Echo! Vasikan emänemänemä on itse Krull Broker Elegance. Energinen vasikka sai nimeksi Krull HyperEnergy ET.

We were in Mikkeli in National Show with Ranta-Seppälän Ehtoo (fourth in her class), Joukolan Eilinen ET (her dam, St. Martin Yesterday ET was Ayrshire Grand Champion), Aro-Tannerin Ämmi (she met her father, Orkko) and Gårdsby Titanic Marianne (third in her class). We also bought Mableburn Hortensia ET together with Eija Kodis and Tapio Vähäsöyrinki from the sale.  It was hard and hot weekend but the trip was a worthwhile! When we got back home on Sunday we got a heifer calf from embryo Durham * Krull Goldwyn Echo. Energetic calf got a name Krull HyperEnergy ET.

Heinäkuu / July

15.7.2010

Rapsusta tuli kuin tulikin heinäkuun koelypsyn jälkeen meidän tilan 16. 50-tonnari. Harmi, että hengissä meidän 50-tonnareista on enää 2 eli Rapsu ja Rosso. Seuraavana rajan toivottavasti ylittää Mukkalan Touhu.

Kesäkuu / June

30.6.2010

Kotisivun päivitykset ei näin kesäaikaan tahdo edistyä. Sunnuntaihin mennessä pitäisi ilmoittaa eläimet Farmariin Mikkeliin. Tällä hetkellä näyttää, että lähtijät olisivat Ämmi, Ehtoo, Eilinen, ElemaWilima ja ehkä Marianne (Kahlua lähtisi muuten, mutta etupolvet on edelleen paksut ja Tenalla on sama ongelma toisessa etujalassa). Noista ainoastaan Eilistä on nyt talutettu ja Ämmi toivottavasti vielä muistaa miten näyttelyssä käyttäydytään. Varaeläimet olisi Evening Star ja Helmi. Saas nähdä miten noiden kanssa käy...

5.6.2010

Olen lisäillyt tänne uusia sivuja, joista tuo hoito, ruokinta ja jalostus -sivu on kyllä kirjoitustyön osalta täysin keskeneräinen. Lehmien sivujen päivitykset voivat olla edelleen jäljessä, mutta tuon lehmät-sivun pyrin pitämään ajan tasalla eli siellä on ajantasaista tietoa monestiko lehmät ovat poikineet, millä sonnilla ne on siemennetty ja uusien lehmävasikoiden nimet ja suvut löytyvät myös tuon sivun alalaidasta. Kuvasivun päivitys on edelleen pahasti kesken. Mutta kaikenlaista palautetta voi laittaa sähköpostiin, esim. parannusehdotuksia, näkyvätkö kuvat, latautuvatko kuvat liian hitaasti, mitä haluaisit tietää meistä tai lehmistä tai tilastamme jne. 

1.6.2010

Lypsyssä olevat lehmät ovat laiduntaneet nyt pari tuntia päivässä vajaan viikon. Umpinaiset lehmät ja tiineet hiehot ovat laiduntaneet yötä päivää jo kolmisen viikkoa. Lisäksi pienemmillä (lokakuussa ja sitä ennen syntyneillä) hiehoilla on vapaa pääsy jaloittelutarhaan. Niin ja Kahlua on myös ollut jo neljä viikkoa laitumella yötä päivää ja tällä hetkellä sillä on seurana Hertta ja Himalaja. Eilen aloitettiin Eerikan kanssa näyttelyeläinten koulutus Mikkelin Farmari-näyttelyä varten. Ja tarkoitus on jatkaa joka päivä Pipsan päiväunien ajan. Eerikan junnuvasikka on Helga ja sen seuraksi olisi tarkoitus lähteä 3 ayrshire- (mahdollisesti Eilinen, Ehtoo ja Ämmi) ja 2 muuta holsteineläintä (ehkä Evening Star ja Exelent), jos koulutus etenee suunnitelmien mukaan... Kylvöt ovat pahasti kesken, koska sadetta on tullut liikaakin helleviikon jälkeen.

Toukokuu / May

14.5.2010

Kesä tuntuisi nyt sitten viimeinkin tulleen ja kunnolla. Kesäharjoittelija aloitti urakkansa 3. päivä. Apulannan kylvö alkoi eilen ja saadaan loppuun toivottavasti huomenna. Sitten saisi olla lämmön lisäksi sadettakin, että nurmi alkaisi kasvaa kohisten ja laidunkausi saataisiin joskus avattua. Hiehot ja umpinaiset lehmät pääsevät nyt jaloittelutarhaan vapaasti myös öisin. Kevään huuhteluista ei nyt sitten tullut mitään, joten täytyi ostaa alkioita. Lehmiä alkaa olla riittävästi ja vanhan navetan laajennus osa 2 on hyvällä alulla. Jokohan ensi kesä olisi meillä rakennusvapaa (todennäköisesti ei)...

Maaliskuu / March

10.3.2010

Kaikilla lehmillä on taas oma sivu ja joitakin kuvia on lisätty, kun lehmät pääsivät viimeinkin kovien pakkasten jälkeen taas ulkoilemaan.

Eilen meillä tehtiin pitkästä aikaa huuhtelu, kun Marianne huuhdeltiin. Alkiosaaliiksi jäi 2 kappaletta, mutta toivotaan, että molemmista tulisi tiineydet ja lehmävasikat. Seuraavana huuhteluvuorossa ovatkin sitten varmaan Kahlua ja Ämmi.

Viidestä viimeisimmästä alkiosta oli syntynyt yhteensä seitsemän lehmävasikkaa (näistä toiset kaksoset kylläkin kuolleena), mutta toissapäivänä sitten tuli tietysti sonni, kun kyseessä oli Kanadan alkio. Sonnille tuli nimeksi Forever Schoon Harmi ET (Forever Schoon Shirley * Remington). Tässä olisi ihan kiva tilasonnin alku sellaista tarvitsevalle... Seuraavat alkiovasikat syntyvätkin sitten Vunukka * Tryst -alkioista, niistä pitäisi olla 3 tiineyttä.

Sunnuntaina nimen saa meidän pikku typykkä...

Tammikuu / January

20.1.2010

Lehmille päivitetty 305 päivän tuotoksia ja Lehmät-sivu pitäisi olla aika hyvin ajan tasalla.

Tässäpä kuva tilan nuorimmasta asukkaasta (tyttö syntyi 11.01.10) / Here is our youngest family member (she was born 11.01.10):

2009

Joulukuu / December

Hyvää joulua ja onnea vuodelle 2010!

Toivoo Ranta-Seppälän tilan väki

Marraskuu / November

11.11.

Lehmät-sivuille on nyt päivitetty jokaisen lehmän kohdalle, jos se on tiine, kun noita yksittäisten lehmien sivuja ei tule kovin usein päivitettyä. Joilla ei lue ummessa tai tiine, niin niitä ei ole sitten vielä siemennetty tai siemennyksestä on aikaa korkeintaan 6 viikkoa.

Ajotulehduksesta ollaan vissiin selvitty, mutta pälvisilsasta ei nähtävästi meillä päästä koskaan. Omilla eläimillä ei ole kyllä oireita, mutta vasikat saavat taudin varmaankin rokotteesta eli nyt olisi halpoja vasikoita tarjolla tilalle, jossa jo pälvisilsa on. Kaikki muukin menee navetalla päin helvettiä. Suomen Rehun rehuilla putos vielä maitomäärätkin niiltä eläimiltä, jotka vielä ovat hengissä ja jotain ovat lypsäneet. Mukava jäädä äitiyslomalle, kun kaikki on päin persettä...

Syyskuu / September

24.9.

On saatu tosi paljon kivoja lehmävasikoita! Viimeisimpänä tänä aamuna syntyi R-S ElaineMarianne eli Marianne teki toisellakin poikimisella lehmävasikan! Myös Ompulta saatiin seitsemännellä poikimisella lehmävasikka Milkstarista, Elena-Omppu. Ompun oma tilanne on vaan nyt kovin heikko... Alkioista saatiin lisäksi lehmäkaksoset Joukolan Eilinen ja Everyday sekä Toivosen ElemaWilima!! Kaikkien vasikoiden nimet ja suku näkyy tuolla lehmät-sivuilla.

Heinäkuu / July

25.7.

On jäänny tänne ajankohtaista sivulle kirjoittelematta, kun ei ole huvittanut huonoja uutisia kirjoittaa. Lehmien sivuja on kuitenkin tullut päivitettyä, mutta toki niitäkin olisi voinut vähän ahkeramminkin päivittää...

Aloitetaan kuitenkin niistä hyvistä uutisista. Hollantilainen John Mulder kävi kesäkuussa luokittamassa 15 holstein-lehmää (valitsin mielestäni ne parhaat luokitettavaksi, harmi että Star oli ummessa ja on vieläkin, mutta pitäisi kohta poikia) ja kaikkien pisteet olivat 78 - 88! Paras oli HH TenaLena VG88, sitten Gårdsby Titanic Marianne VG87 ja kolmas oma kasvatti R-S Temppu VG86. Nuo tulokset on ollu jo jonkin aikaa tuolla Lehmät-sivulla. Siellä siis näkyvissä vain joko AF-luokitukset tai nämä hollannin luokitukset eli näiden pitäisi olla kansainvälisesti vertailukelpoisia. Mallikas-luokituksiakin pitäis varmaan teettää taas pitkästä aikaa...

Kesäkuussa saatiin ensimmäinen alkiolehmävasikka ostoalkiosta, Kuortin Etikka ET.

Ja ne huonot uutiset on, että huhtikuussa puhkesi sorkkavälin ajotulehdus. Sen seurauksena 3 lehmää on jouduttu lopettamaan, yksi 6 kuukauden tiineys tuli ulos ja ainakin pari varhaisluomista lisäksi, maitoa on lypsetty viemäriin huhtikuussa 5000 litraa, toukokuussa toiset 5000 litraa, kesäkuussa 3000 litraa ja tämä heinäkuu ei näytä yhtään sen paremmalta. Tauti ei näytä talttuvan ja jotkut eläimet ei näytä paranevan kunnolla, vaan saavat taudin seurauksena pahan kierresorkan. Onneksi suurin osa sentään toipuu jo kahden piikin jälkeen, kun hoito on aloitettu heti kun ensimmäiset oireet havaitaan! Käytössä on kuparisulfaattialtaat sekä vaahto silloin tällöin, laitumelta on kivet otettu pois ja käytävillähän meillä on kumimatot ja biotiinia on alettu lisätä appeeseen. Pahimmille yritettiin sorkkahoitoa, mutta se vain pahensi tilannetta ja viidestä tuolloin hoidetusta kolme on sittemmin lähtenyt Honkajoelle. Kaikkea on yritetty, mutta mikään ei auta. Öisinkin näkee vain ontuvia lehmiä ja neuloja...

Maaliskuu / March

27.3.

Viimeinkin, kaikilla lehmillä on nyt oma, ajantasainen sivu. No, ei ne varmaan pysy ajan tasalla kauaa... Keskiviikkoiltana Yves Charpentier kävi luokittamassa meillä kolmatta kertaa ja nyt kaikilla muilla, paitsi ummessa olleella Violalla, on luokitus. Ainoastaan Vipu sai tällä kertaa 60 pistettä ja sehän kantaa alkiota. Ullevi nosti luokitustaan 78:aan. Luokitukset löytyy jokaisen lehmän sivulta ja lehmät-sivulta. Lisäksi laitoin lehmät-sivulle vähän listaa tällä hetkellä käytössä olevista sonneista sekä alkioista, joista on tiineyksiä ja niistä, jotka on vielä siirtämättä. Seuraava alkionsiirto on lauantaina ja alkioita siirretään toivottavasti aika paljon tässä kevään mittaan eli eivät jää varastoon.

14.3.

Nyt on kaikilla vähintään kolme kertaa poikineilla lehmillä oma sivu ja ne on jopa ajan tasalla! Joiltakin puuttuu vielä kuva. Seuraavaksi sitten nuoremmat lehmät... Toimilupakurssi on käyty, nyt ootellaan vain papereita että pääsee lupaa hakemaan. Viikko sitten sunnuntaina lehmät harrasti ensimmäisen kerran talviulkoilua ja hiehotkin varmaan pääsevät seuraavalla kerralla.

Helmikuu / February

7.2.

Lehmät-sivulle on nyt päivitetty vasikat, hiehot ja lehmät oikeisiin kohtiin ja lisätty kaksi uutta ostosta (Lunden Jerry Lisa ja Lallin Tilda). Esittely-sivulla on nyt keskituotokset viime vuodelta myös roduittain. Ensi viikolla neljä lehmää poistetaan ja hiehoja on tässä kuussa poikimassa 3 (seuraavat kaksi poikivatkin sitten vasta huhtikuun alussa). Kuuden sonnivasikan jälkeen saatiin vuoden ensimmäinen lehmävasikka, Emppu, joka on Ompun tyttärentyttärentytär eli Ompun sukua on nyt lypsyssä kolme polvea (Omppu, Temppu ja Vamppu)!

Tammikuu / January

14.1.

Päivitykset on vähän jäänyt, mutta yritetään nyt heti alkuvuodesta parantaa ja tehdä vähän jotain muutoksiakin sivuille. Ainakin nyt on vähän vaihdettu väriä ja Pehtoorilla on nyt rallisivut, joille on tulossa toivottavasti lähiaikoina lisää materiaalia.

Olis kiva kirjoittaa vaihteeks jotain kivojakin juttuja, mutta aloitetaan kuitenkin ikävistä asioista: Unssi loi tiineytensä eli toinen jersey-alkiotiineys tuli ulos - no, onneksi sekin oli sonni. Näyttää ettei meille puhdasrotuista jerseytä saada kuin ostamalla - eikä niitä varmaan ole missään myynnissä. Ja suomenkarjalla taitaa olla vähän sama juttu, kun Karpalo teki sonnin ja Tupuna ei ole vieläkään tiine. Ennen joulua siirrettiin 5 alkiota; 3 tuorealkiota Kuorikoskelta ja pari pakastetta, mutta saatiin vain yksi tiineys (pakasteesta). Pitäisi varmaan siirtää alkioita ainoastaan hiehoihin niin ehkä tulisi enemmän tiineyksiä. Mutta ei tunnu järkevältä kaikkia lehmiä lihasonnillakaan siementää - varsinkaan nyt kun pälvisilsan takia noita sonni- ja liharotuvasikoita ei saa mihinkään. Kohta alkaa olla vasikkatilat ääriään myöten täynnä... Popsi (vanhemmista lehmistä ehdoton suosikki, lähes 60 000 kg lypsänyt) polki pahasti nisänsä ja siitä tulee nyt kolmipyttyinen. Ja maitomääräkin väheni noin 20 kilolla/päivä. Kyytselän Fortunalla (se taas on ensikoista paras) puolestaan on joku kasvain, joka estää todennäköisesti sen tiinehtymisen, ainakin siementämällä, ja näin ollen myös huuhtelun. Nyt ei tarpeeksi korkeaa sonnia ole sitä astumaan, mutta kaikki kyllä tehdään, että saataisiin se toisenkin kerran poikimaan!

Hyvät uutiset on, että keskituotos ei laskenut aivan tuhatta kiloakaan, vaikka lehmämäärä yli kaksinkertaistui viime vuoden aikana. Nyt lehmiä on jo 72. Ja 50-tonnareita tuli lisää ja niitä on lypsyssä nyt 6, Pirteältä puuttuu vielä 150 kg. Harmi, että monesta 50-tonnarista joutuu varmaan tämän vuoden aikana luopua.

Viime vuonna syntyi 70 vasikkaa 67 poikimisesta. Syntyi siis kolmet kaksoset ja niitä oli kaikkia lajeja eli yhdet lehmä-, yhdet sonni- ja yhdet sekakaksoset. Vasikoista 33 oli sonneja ja 37 lehmiä. Lehmävasikoista, jotka jäivät eloon, 26 oli lypsyrotuisia. Luomisia oli viime vuonna 2. Meidän tilan ensimmäiset alkioLEHMÄvasikat syntyivät viime vuonna. Omasta huuhtelusta (Star*Mascol) syntyi kaksi lehmävasikkaa ja kanadanalkiosta syntynyt eli vain sen reilu kaksi viikkoa eli uutta verta toisilta tiloilta ei vielä alkioilla ole onnistuttu saamaan. Seuraava alkiovasikka syntyy vasta huhtikuussa (Kuortin Piparminttu * Modem) ja sitä seuraava kesäkuussa (Kuortin Viherpippuri * Jerome). Elokuussa syntyy yksi (HH Wilima * Duplex) ja syyskuussa sitten toivottavasti Yesterday*Poker-alkio. Alkioita siirrettiin viime vuonna ennätysmäärä. Toivottavasti Amerikan alkioita päästään kohta siirtämään!

Lehmien sivuja yritän saada päivitettyä tässä alkuvuodesta.

2008

Marraskuu / November

23.11.

Talvi ei ole alkanut kovin mukavissa merkeissä... Toissaviikolla aloitettiin pälvisilsasaneeraus. No, sitä osasi vähän pelätä ja odottaakin. Lohtua asiaan toi, että saatiin kanadanalkiosta lehmävasikka Kildare Countess Ada ET, mutta ilo oli turhan lyhytaikainen. Ada eli vain 2 viikkoa ja 2 päivää, torstaiaamuna löytyi kuolleena. Mitähän seuraavaksi...

Lokakuu / October

16.10.

Amerikan matkasta on pikkuhiljaa toivuttu ja palattu arkeen. Kiitokset loistavasta matkaseurasta Eijalle, Hannulle, Mikolle, Jussille, Inkerille ja Jyrkille! Nyt meillä on navetankin pihassa asfaltti ja kaikki 119 elukkaa sisällä. Sekä uusi että vanha navetta on melko täynnä tai pikkuvasikoita sopisi vielä noin 15 lisää. Poikimisia on tälle vuodelle tiedossa vielä 13.

Thank you to all farms we visited during World Dairy Expo 2008: Sunshine Genetics, Krull Farms, Family Af-Ayr Farm, Spring Grove Dairy, Daltondale, Heinze Family, Castleholm Holsteins, Scientific Holsteins, Mayer Lane Holsteins, Jerland Farms, Indianhead Holsteins and Opsal Ridge.

Syyskuu / September

25.9.

Starinkin alkiosta tuli sonni, mutta onneksi Starilta on jo viisi tytärtä... Seuraava poikiminen onkin vasta 9.10. eli sitten kun olen luultavasti jo takaisin Amerikan reissulta. Lehmiä on nyt 68, mutta Soma saa lähteä, koska ei lypsä enää juuri mitään eikä sitä ole enää siemennetty. Temppu puolestaan on herunut jo lähelle 60 kiloa.

16.9.

Meijän elukat Onnikki-näyttelyssä Kannuksessa. Vasemmalta Kyytselän Stormatic Angelica (etualalla), R-S Yvette, Pasi, R-S Yötähti, Ranta-Seppälän Alina (etualalla), Aro-Tannerin Ämmi, Stäme Roy Kahlua ja Äpyli.

Ensimmäinen jersey-alkiovasikka (Guddeby Impuls Brita * Saber) syntyi tänään ja oli tietysti sonni. :(

Näyttelystä selvittiin hengissä eli kaikki mukana olleet eläimet (Äpyli, Alina, Angelica, Yvette, Yötähti, Kahlua ja Ämmi) ja me esittäjät ja trimmaajat eli Pasi, Karin ja minä. Pehtoori taisi saada kunnon kipinän eläinten trimmaamiseen, koska on jatkanut sitä näyttelyn jälkeenkin. :) Oli rankka, mutta kiva kokemus. Karin sai harjoittelun tehtyä ja lähti näyttelyä seuraavana päivänä kotiin eli nyt yritetään pärjätä ilman harjoittelijaa. Kiitos paljon Karinille harjoittelusta ja isosta avusta myös näyttelyssä! Ja niitä kuvia yritän laittaa tänne sivuille pian.

Sivut laahaavat edelleen pahasti jäljessä, mutta lehmäsivu pitäisi olla nyt ajan tasalla ja sieltä pitäisi löytyä kaikki lehmät, hiehot ja lehmävasikat sekä ne 2 tilasonnia. Yksittäisten lehmien sivut on kyllä päivittämättä ja valokuvien ottaminenkin taisi jäädä aika vähille tänä kesänä. Niin ja ne vähäisetkin kuvat on laittamatta sivuille. Kyytselän Afroditen jälkeen on saatu vain yksi lypsyrotuinen lehmävasikka, Amppu, jonka emä Temppu lypsää nyt jo 50 kg päivässä ja emänemä Omppu noin 40 kg ja elinikäistuotosta Ompulla on jo yli 60 000 kg.

Nyt odotellaan viimeistä Starin alkiovasikkaa syntyväksi.

Elokuu / August

23.8.

Kyytselän Fortuna teki sitten onneksi sen lehmävasikan!!! Kuvassa Fortuna ja vajaan vuorokauden ikäinen Kyytselän Afrodite (Goldwyn * Outside * Funkis). Korkeutta riittää molemmilla!

20.8.

Aika harvakseltaan on nyt kesällä sivuja tullut päivitettyä, mutta yritän tässä syksyä kohti parantaa... Monien lehmien sivut ovat jäljessä eli poikimisia, koelypsyjä, kolmenollavitosia ja kuvia puuttuu. Ja monelta puuttuu vielä se oma sivukin kokonaan...

Navetta täyttää pikkuhiljaa, mutta hitaasti, koska kolme hiehoa on lähtenyt Honkajoelle. Viimeisimpänä tällä viikolla Iso-Laitalan Vilma, jolle vasikka oli potkaissut reiän kohtuun. Siinä meni myös Rakuunalainen sonnivasikka ja Vilman emä Ramona teki myös viidennellä poikimisellaan Rakuunasta sonnin. Harmittaa tosissaan, koska Vilma oli hieno ja korkea hieho ja utarekin näytti tosi hienolta.

Ollaan saatu onneksi monta kivaa lehmävasikkaa, mutta onhan niitä sonnejakin tullut ihan riittämiin. Mieleisin lähiaikoina syntynyt lehmävasikka on ehdottomasti Gårdsby Titanic Mariannen tekemä Gårdsby AnneMarianne, jonka isä on Salto. Marianne, Gårdsby Allen Villarosa sekä Alhaisten Uriel ovat tosi kivoja lypsylehmiä!!

Vuokko teki Vain-sonnille ensimmäisen jälkeläisen ja heti tuli lehmä, Amaryllis. Valitettavasti Vuokolla on nyt edessä juoksutusmahaleikkaus. Toivottavasti onnistuu!

Toinen rehusato on ollut pari viikkoa tehtynä ja kevätsato on ollut nyt viikon syötössä. Eli kolmatta rehusatoa ja puinteja odotellessa... Ensi viikolla on sitten edessä Onnikki-näyttely Kannuksessa!

Heinäkuu / July

28.7.

Sivumme sai Kuorikosken Ayrshireltä alla olevan tunnustuksen. Kiitos kovasti!

 

 

Säännöt menevät näin:

1. Voittaja voi laittaa logon blogiinsa.
2. Linkitä siihen blogiin, josta palkinnon sait.
3. Nimeä vähintään 7 muuta blogia palkinnon saajiksi.
4. Laita noiden blogien linkit sivullesi.
5. Jätä viesti blogeihin, jotka nimesit voittajiksi.

 

Seuraaville sivuille myönnämme saman tunnustuksen:

 

Simukkala

Ojatalo

Ilon kotisivut

Alhaisten Ayrshire

Aro-Tanner

Rintamaa

Pärnäsen korjaamo

 

Yritän ehtiä päivittää sivuja vielä tässä kuussa ja ottaa lehmistä uusia kuvia...

 

14.7.

Ruotsin tuonnit kotiutuivat perjantaina ja tänään tuli viimeinen lasti Iso-Laitalasta, neljä hiehoa. Nyt alkaa olla sitten porukka kasassa eli eläimiä ei varmaan vähään aikaan osteta lisää.

Kannukseen näyttelyyn on ilmoitettu kahdeksan hiehoa (2 suomenkarjaa, 3 ayrshirea ja 3 holsteinia) ja niiden koulutusta on jonkin verran aloiteltu. Lehmävasikoita on saatu viime aikoina kivasti. Tässä kuussa pitäisi poikia vielä kolme hiehoa ja yksi lehmä ja ensi kuussa sitten melkein tuplasti enemmän hiehoja (elokuussa poikivat Marianne, Villarosa, Fortuna ja tänään siirretyistä hiehoista Vilma ja Veronica) ja neljä lehmää...

Koelypsyjä on päivitetty ensikoille ja Popsista tuli 50-tonnari heinäkuun koelypsyn jälkeen eli lypsyssä on nyt neljä yli 50 tuhatta lypsänyttä. Pirteällä, Neidolla ja Pandoralla alkaa tuo raja myös lähestyä.

Kesäkuu / June

2.6.

Toukokuussa ei ehtinyt sivuja päivittämään ja nyt kirjoitan vain pikaisesti, koska olen lähdössä Hämeenlinnaan Ayrshire-konferenssiin. Karjaan tuli hankittua viime kuussa seitsemän uutta eläintä. Ruotsista on tulossa heinäkuun alkupuolella kolme eläintä. Gårdsbyn huutokaupasta huusin elokuussa poikivat hiehot Villarosan (Allen * EX-90 Lee * VG-86 Charles) ja Mariannen (Titanic * VG-85 Lheros * VG-87 Valiant). Villarosalla on takana 4 sukupolvea yli 52 000 kiloa lypsäneitä emiä. Lisäksi Stämestä tulee lokakuinen vasikka Stäme Roy Kahlua (Roy * Mtoto).

Viidestoista päivä meille muuttivat Ikosen Miian ja Putkosen Juhan karjasta Kyytselän Ultra (Boliver * Funkis), Kyytselän Uluru (Titanic * Bojer), Kyytselän Fortuna (Outside * Funkis) ja Kyytselän Stormatic Angelica (Stormatic * Challenger). Kaikkien emät ovat lypsäneet tähän mennessä yli 40 000 maitokiloa. Mahtavaa saada karjaan hienorakenteisia eläimiä kestävistä lehmäperheistä!!!

 

We have bought seven new animals: Gårdsby Titanic Marianne, Gårdsby Allen Villarosa, Stäme Roy Kahlua, Kyytselän Ultra (Boliver * Funkis), Kyytselän Uluru (Titanic * Bojer), Kyytselän Fortuna (Outside * Funkis) and Kyytselän Stormatic Angelica (Stormatic * Challenger).

Now I'm heading towards Hämeenlinna and World Ayrshire Congress 2008. Maybe when I'm back I have more time to update these pages...

Huhtikuu / April

27.4.

Pamelastakin tuli nyt 50-tonnari (kymmenes meidän karjassa tarkkailuun liittymisen jälkeen) eli 50-tonnareita on nyt 3 karjassa. Ja lisää on toivottavasti tulossa...

Sekä Säde että Regina tekivät sonnivasikat. Reginan Pokerilainen Amor saa jäädä Vain-sonnin seuraajaksi. Eivät nuo ayrshiret helpolla lisäänny meidän karjassa! Reginaan iski vielä koli ja siitä joudutaan todennäköisesti luopumaan. Iso-Laitalan Tellu menetettiin poikimahalvaukseen ja tyttärensä Viola poiki sonnivasikan. Tamara teki ison sonnipojan blondista ja Star lehmisen Milkstarista :) Poikimiset helpottuivat ja utareet ovat vähemmän pöhössä, kun luovuttiin kokonaan tunnutusruokinnasta. Lehmät ja hiehot ovat siis nyt poikimiseen asti umpinaisten appeella eli pelkällä säilörehulla.

Star poiki nyt kolmannen kerran ja sai viidennen lehmävasikan, kun alkioista on syntynyt kaksi lehmävasikkaa. Lisäksi sillä on jo yksi tyttärentytär. Milkstarin lehmäperheessä on nyt 13 elossa olevaa jäsentä, jos Vain-sonnikin lasketaan.

Lehmien sivuja on päivitetty ajantasalle ja ensikoiden koelypsyjä. Lisäksi olen lisännyt joistakin lehmistä vähän tarinaa numerotietojen lisäksi. Valitettavasti monelta ostolehmältä edelleen sivut ja kuvat puuttuvat... Ensi viikolla on tarkoitus tehdä taas lisää eläinhankintoja.

Maaliskuu / March

22.3. Hyvää pääsiäistä!

Maaliskuun koelypsy on tehty ja sorkkahoitajakin kävi toissa viikonloppuna. Hiehojakin on poikinut kolme; Ukulele, Usva ja Vega. Meillä oli jo 59 lehmää, mutta nyt on enää 58, koska Sumppu loi tiineytensä (oli menossa umpeen) ja lähti teuraaksi. Omppu halvaantui ennen kuudetta poikimistaan ja vasikka menetettiin (olis ollu lehmävasikka Jangosta), mutta Omppu itse vaikuttaisi toipuvan. Saa nähdä kauanko kestää ennen kuin päästään uudelle kymmenluvulle, kun hiehoja ei ole poikimassa yli kuukauteen.

Yves kävi toissa keskiviikkoiltana luokittamassa ja tällä kertaa (ja tästä eteenpäin) luokitettiin vain ayrshire-lehmiä. Tulokset eivät olleet häikäiseviä (mustat pärjäsivät kesäkuussa huomattavasti paremmin), mutta tästä yritetään pikkuhiljaa parantaa... 17 eläimestä 11 sai kokonaispisteet 60 eli huonoimman mahdollisen tuloksen (maksimi on 97). Tässä kaikki tulokset:

 

 AF-Class luokitus 12.3.2008

 

Iso-Laitalan Taru                                    G 72 (Rump 70, Mammary System 73, Feet & Legs 73, Dairy Strength 70)                 

Upee                                                      G 71 (70, 72, 70, 72)

Iso-Laitalan Uuttera                                G 70 (85, 70, 70, 71)

Iso-Laitalan Tarina                                  F 68 (75, 68, 70, 68)

Tyylikäs                                                  F 65 (86, 72, 40, 70)

Iso-Laitalan Ulpukka                               F 65 (80, 74, 40, 60)

Iso-Laitalan Tomera                                F 60 (82, 70, 40, 68)

Iso-Laitalan Rita                                      F 60 (65, 40, 70, 70)

Iso-Laitalan Sini                                      F 60 (70, 50, 65, 70)

Iso-Laitalan Unelma                                F 60 (65, 60, 70, 55)

Iso-Laitalan Usva                                    F 60 (70, 55, 55, 40)

Iso-Laitalan Untuva                                 F 60 (73, 55, 60, 73)

Iso-Laitalan Sirja                                     F 60 (65, 40, 55, 65)

Iso-Laitalan Terävä                                 F 60 (65, 40, 73, 68)

Unssi                                                      F 60 (70, 65, 60, 60)

Iso-Laitalan Titta                                    F 60 (78, 40, 70, 65)

Iso-Laitalan Unikki                                 F 60 (72, 40, 65, 65)

 

Pitäisi saada jalostusneuvojakin käymään jossain välissä, että saisi mallikas-pisteitäkin lehmille. Ja Omegan saisi kirjata 50-tonnariksi ja eipä Pamelaltakaan enää paljoa puutu...

Helmikuu / February

28.2.2008

Ollaan saatu neljä vasikkaa lisää ystävänpäivän jälkeen. Molemmat alkiovasikat olivat lehmiä (saivat nimekseen R-S Asteroidi ET ja R-S Andromeda ET, emänä molemmilla Star ja isänä Mascol)!!! Unssi sai kunnian synnyttää meidän tilan ensimmäisen alkiolehmävasikan ja Talvikki (joka poiki vuosi sitten meidän tilan ensimmäisen alkiovasikan) poiki jo toisen kerran alkion ja taitaa saada alkiota edelleen. Unssin lypsy tuottaa melkoisia ongelmia, kun taas aiemmin poikineet hiehot (Venus ja Upee) käyttäytyvät lypsyllä mallikkaasti ja lypsävät hyvin.

Ei saatu vieläkään tälle vuodelle ayrshire-lehmävasikkaa, kun Iso-Laitalan Titta teki eilen sonnin (Aleksi). Myöskin Sirja poiki herefordista sonnin (Alpo). Jospa niitä ayrshire-lehmävasikoita ens kuussa jo tulis! Maaliskuulle on tiedossa 9 poikimista ja näistä 3 viimeistä ayrshireja. Eniten toivon lehmävasikkaa yhdistelmistä Regina * Poker ja Säde * Hector.

Viidellä Iso-Laitalan eläimellä on nyt sivut (kuvat kyllä puuttuvat) ja muillekin ostokeille sivut on työn alla... 

 

We have now our first two embryo-heifercalves: R-S Asteroidi ET and R-S Andromeda ET (dam Star, sire Mascol)!

 

14.2.2008 Hyvää Ystävänpäivää! / Happy Valentine's Day!

Nyt on reilu viikko ollu uudessa navetassa täysi toiminta päällä. 6. päivä ennen yhtä yöllä siirrettiin lehmät vanhalta navetalta uuteen (onnistui 10 minuutissa) ja aamulypsy tehtiin sitten uudella asemalla. 17 Tommin lehmää muutti meille seuraavana päivänä (nimet ja suvut löytyy Lehmät-sivulta ja sivutkin tulee kaikille joskus). Melkeen mustavalkosesta karjasta tuli nyt paljon värikkäämpi ;)

Lehmät ei vielä kulje kovin hyvin uudelle lypsyasemalle eivätkä varsinkaan sieltä pois! Lypsyyn ja irroittimiin ne suhtautuvat kuitenkin kaikki rauhallisesti. Ja seosrehukin tuntuu maistuvan... Lypsyyn menee huomattavasti vähemmän aikaa kuin vanhassa navetassa, vaikka lehmiä onkin paljon enemmän!

Saatiin kahden päivän aikana neljä vasikkaa, kun Venus, Pandora ja Upee poikivat. Harmi että Upee teki sonnin, koska ois meille vielä lisääkin ayrshireja mahtunu! Nyt meillä on 55 lehmää, joista 24 ayrshireja, 29 holsteineja ja 2 risteytystä.

 

Now we are milking in new milking parlour and we have now 55 cows (24 Ayrshire, 29 Holstein and 2 Crossbred). We still have room for 16 cows in new barn!

Tammikuu / January

31.1. Katso Myytävänä-sivulta myynnissä olevia tuotteita!

27.1. Taas saatiin keskiviikkona lehmävasikka. Rapsu poiki nyt neljännen kerran. Utare on aika iso, mutta vielä lypsettävissä... Vasikka sai nimekseen Aamu, koska aamulla syntyi. Isästä vaan ei ole varmaa tietoa, kun Rapsu oli siemennetty peräkkäisinä päivinä kahdella eri nuorsonnilla, Pienimäen Urpilla ja Pirskan Umerilla. Karvanäytteet lähti torstaina dna-tutkimukseen eli eiköhän pian saada isästä selvyys!

21.1. Eilen syntyi vuoden toinen ja kolmas vasikka, kun Rosso teki neljännellä poikimisella angus-sonnikaksoset Angus MacGyverin ja Angus Youngin ;) Angus MacGyver on ihan pikimusta ja Angus Young, joka on nuorempi, on vähän ruskehtava. Seuraavaksi pitäisi poikia Rapsun vielä tällä viikolla.

Navettakin alkaa uhkaavasti valmistua eli jos sen aikoo nähdä vielä ennen kuin se on täynnä lypsylehmiä, kannattaa tulla kohta katsomaan! Kuvia navetasta yritän taas lisätä lähiaikoina.

Lehmien sivuille on päivitetty poikimis- ja tuotostietoja (koelypsyjä ensikoille ja muille 305-päivän tuotoksia ja elinikäistuotoksia tähän mennessä) ja lehmät-sivua on vähän päivitetty myös. Ostoeläimillekin on sivut tulossa... Esittely-sivulta löytyy nyt viime vuodenkin keskituotos. 

4.1. Samantha lähti teuraaksi, Ustikka tekas lehmävasikan Ukonhatusta, kaikki Starin alkiot näyttäisivät tiineyttäneen (neljä meillä ja yksi myyty) ja utaretulehduksia hoidetaan taas... Eli hyvää ja huonoa tasapuolisesti kuuluu myös vuodenalkuun 2008! Kuvia-sivulla on nyt tuoreita kuvia uudesta navetasta.

2007

Joulukuu / December

31.12. Ei päästy sitte paljon puolta vuotta kauempaa ennen kuin piti taas lehmä poistaa. Niksi poiki 20. päivä uudessa navetassa seitsemännen kerran ja halvaantui. Käveli sieltä vielä vanhalle navetalle, muttei siellä enää noussut. Harmi, Niksi oli kiva lehmä ja persoona, vaikka ei paljon lypsänytkään. Omega on nyt 50-tonnari. Soma poiki etuajassa Tapaninpäivänä, mutta Ustikan poikiminen siirtyi ensi vuodelle.

Poikimisia oli tänä vuonna 33 ja vasikoita syntyi 34, mutta niistä vain 30 jäi eloon. Näistä 18 oli sonni- ja 12 lehmävasikoita. Kaikki liharotuiset oli sonneja, mutta ayrshirejä syntyi vain 1 lehmävasikka, kun sonneja tuli 6 (mukana meidän tilan ensimmäinen alkiovasikka). Paremminkin ois voinu mennä... Toivottavasti ens vuonna saadaan enemmän lehmisiä!

5.12. Puoli vuotta on nyt menny ettei oo tarvinu yhtään lehmää poistaa - vieläkö päästäis ainaki toinen puoli vuotta samalla lailla... Viime vuoden keskituotos korjaantui hieman ylöspäin - se on nyt korjattu tuonne Esittely-sivulle.

Marraskuu / November

30.11. Tissi ja Pirteä ehtivät poikia uuteen navettaan ennen kuin vaihdettiin lehmiä uudesta vanhaan ja päinvastoin. Raita ja Siru poikivat melko pian siirron jälkeen. Myös Ulpukka poiki siinä välissä. Kuuden päivän aikana syntyi 5 lehmävasikkaa!!! Jippii - tätä on odotettu koko vuoden oltua niin sonnivoittoinen! Poikineiden lisäksi Uusi ja Tiffany tuotiin vanhaan navettaan. Tiffany pääsi Vain-sonnin kettaan. Toivottavasti se viimeinkin tiinehtyy! Uuteen navettaan lähtivät umpeen menneet Rosso, Rapsu ja Pandora sekä hiehoista Venus, Unssi ja Upee.

Eivätpä ole poikineet lehmät olleet koskaan näin virkeitä ja terveitä kuin nämä, jotka olivat ensin ulkona pakkasessa ja sitten tuolla kylmiössä (tällä nimellä meidän uutta navettaa kuulemma kylillä kutsutaan) ja kaikki vasikat ovat mahtavan pirteitä! Saahan niille lehmille lämpimiä, eristettyjä navettoja rakentaa, joka niin haluaa, mutta ei se kyllä välttämätöntä ole!

Mutta ettei liian hyvin menis niin "onneks" hiehojen opettaminen parsiin takkuaa, Reginan kolmesta alkiosta ei saatu yhtään tiineyttää (Starin alkiot on tiineyttäneet puolestaan tosi hyvin) ja koneitten kans meinaa olla ongelmia ;)

There was five heifer calves born in six days!!!

24.11. Uusi navetta otettiin eilen käyttöön. Läheskään valmis se ei vielä ole, mutta piti saada eläimet ulkoa sisälle, kun alkaa olla niin talviset kelit! Ensimmäisenä sisään marssi Raita ja perässä seurasivat Tiffany, Niksi, Siru, Pirteä, Vega, Usva, Ukulele, Soma, Ustikka, Uusi sekä Tissi. Ensi viikolla vaihdetaan vanhasta navetasta umpeen meneviä lehmiä uuteen ja uudesta joulukuussa poikivia vanhaan. Niksi-muori (karjan vanhin) on todennäköisesti lehmistä ainut, joka saa jäädä uuteen lopullisesti, koska poikii vasta helmikuussa. Uma teki Ramoksesta kuolleet sekakaksoset ja Ulpukka ei ole vielä poikinut, vaikka määräpäivä oli toissapäivänä.

Now we have 12 animals in new barn - although it isn't ready yet.

Lokakuu / October

30.10. Meillä on vielä 12 eläintä ulkona, 6 umpilehmää ja 6 hiehoa (joista 5 tiineitä). Onneksi on ollut aika lämmintä. Lehmät olivat 8. päivä ensimmäistä kertaa yön sisällä, 13. päivä otettiin hiehot ja 14. päivä lehmät, noita 12 lukuun ottamatta, sisälle. UnaDonna myytiin teuraaksi, koska se ei suostunut tulemaan kiimaan. Navetan työmaalla on nyt menossa lantakoneen asennus. Kuvia-sivulta näkyy miltä navetta näytti 6 päivää sitten.

12.10. Puinnit hoiti tänäkin syksynä menestyksekkäästi Puusilimä & Klonksunokka. Ohraa viljeltiin tänä vuonna 30 hehtaarilla ja kauraa 3 hehtaarilla. Viimeiset puinnit tehtiin viikko sitten. Kuvasivulta löytyy Klonksunokka ja Alapään puimakone.

We had this year 30 hectares barley and 3 hectares oats. Next year we will have about 2 hectares oats, 22 hectares barley, 10 hectares pasture and 39 hectares grass.

1.10. Sivuille on päivitetty nyt joistakin ensikoista kuvia ja visiirinasentajienkin kuva löytyy. Meiltä löytyy nyt myös alkuperäiskarjaa! Tupuna, Äpyli ja Karpalo muuttivat meille syyskuun puolivälissä.

Vain-sonni on nyt rengastettu. Hessu ja kissat tulevat nykyään loistavasti toimeen keskenään.

Syyskuu / September

We are now milking 32 cows. Next calving will be in November. There is new pictures of barn and manure tank building in Photos-site. You can also find picture of  Pasi Kotila (our hired hand) there.

2.9. Tyylikäs poiki jättimäisen sonnivasikan Hectorista viikko sitten perjantaina. Vasikka oli perätilassa ja vielä selällään, joten eläinlääkäri piti soittaa apuun. Myös kirvesmiehet pääsivät poi'itushommiin. Nyt on kaikki T-vuoden eläimet, murheenkryyni Tiffanyä lukuun ottamatta, poikineet vähintään kerran. Seuraavat hiehot poikivat vasta marraskuussa ja lehmiä poikii vasta joulukuussa eli tämä ja ensi kuu menee ilman poikimisia.

Tyttöset Halsua ja Kananen pitävät Hessua aika kovassa kurissa... Ne ovat kotiutuneet hyvin tuvasta navetalle.

Elokuu / August

21.8. Ompusta tuli nyt 50-tonnari. Omegalla jäi vielä vähän vajaaksi. Näiden lisäksi kolme muutakin on lypsänyt yli 40 000 kiloa ja lisäksi vielä toiset kolme lehmää yli 37 000 kiloa.

Uranainen teki Buckeyesta sonnin ja Uranus Shottlesta lehmän eli nyt on sitten seitsemättä asemallista lypsyssä.. Tyylikkään poikimista on odotettu jo yli viikko, mutta ei se näytä poikivan.

Eläinhankintoja on tullut tehtyä; sunnuntaina kotiutuivat kissanpennut Halsua ja Kananen. Nimistä voi päätellä, mistä ovat kotoisin ;) Muitakin eläimiä on meille muuttamassa, mutta kerrotaan niistä sitten myöhemmin... Halsua ja Kananen ihastuivat undulaatteihin (Ruis ja Rääkkä), mutta tunne ei ollut molemmin puoleinen. Saa nähdä miten käy Hessun kanssa, kun pääsevät paremmin tutustumaan. Toivottavasti pennuista kasvaa Esterin veroisia pyyntikissoja.

Ilo heinän heittelyn loppumisesta oli ennenaikaista: kaksi viikkoa imemisenestorenkaat auttoivat ja sitten jatkui Popsin, Sipsin, Rapsun ja Neidon entinen tyyli. Ja lisäksi Pandora ja Tupsukin nakkelevat heiniä. Sipsin utare ei tunnu parantuvan, vaikka solut eivät enää kovin korkealla olekaan.

 

3.8. Upsilon poiki tiistaina ja saatiin lehmävasikka Shottlesta! Nyt on syntynyt tälle vuodelle 6 lehmä- ja 14 sonnivasikkaa. Toivottavasti loppuvuodesta tulee vielä paljon lehmävasikoita! Heinäkuussa poiki yhteensä kolme hiehoa ja kolme pitäisi poikia myös tässä kuussa. Tupsu on tosi nopealypsyinen (niin kuin myös Ulrika ja Upsilon), vaikka Raken arvostelu aivan muuta lupaakin... Myös poikiminen sujui helposti eikä rakenteessakaan ole ainakaan vielä suuremmin valittamista.

Laitettiin myös tiistaina Vadelma, Virkeä, Valssi, Vaahtera, Ässä, Ystävä ja Ypsilon ulos eli enää Vain-sonni pitäisi saada ulos. Lypsyssä on nyt 29 lehmää. Sipsi loukkasi utareensa jokin aika sitten ja sen lypsy on nyt aika extreme-urheilua... Vesisade saisi jo loppua, että pääsisi rehuntekoon!

Heinäkuu / July

17.7. Tänään oli sorkkahoitopäivä. 20 eläintä saatiin hoidettua, seitsemää yritettiin, mutta ei saatu menemään häkkiin ja kolme jäi kokonaan yrittämättä. No, ainakin Tyylikäs sai helpotusta kierresorkkiinsa...

Lehmät-sivuilta löytyy nyt lisää lehmävasikoita ja kaikista siellä olevista eläimistä löytyy nyt myös kuvat. Muutamasta lehmästäkin löytyy uusi kuva. 9 lehmävasikkaa odottaa vielä kuvaamista ja ulospääsyä.

Heinän heittämisestä ollaan nyt toivottavasti päästy eroon... Laitettiin perjantaina Rapsulle, Popsille, Sipsille ja Neidolle imemisenestorenkaat nenään (näyttävät nyt melko hurjilta piikkiturpineen) ja se vaikuttaisi tehonneen ongelmaan. Kiitos paljon Korkiakankaalle vinkistä! Työtä säästyy tunnin verran joka päivä.

Kävijämäärät näillä sivuilla ovat lisääntyneet kesä- ja heinäkuussa (valinta MTK:n kuukauden tilaksi tässä kuussa varmaan vaikuttaa). Suomen lisäksi sivuilla on vierailtu Amerikasta, Norjasta, Iso-Britanniasta, Virosta, Ukrainasta, Latviasta ja Saksasta.

Meidän Rake oli saanut nyt arvostelun eikä ollut kehuttava. Kokonaisjalkkari -11 ja rakenne, tuotos- ja poikima-ominaisuudet erittäin kehnot eli ne ominaisuudet, jotka emällään olivat hyviä. Emän heikko kohta oli hedelmällisyys, mutta Raken arvostelussa se on paras ominaisuus (113). Jalostus on mielenkiintoista ;)

Linkki arvosteluun: Ranta-Seppälän Rake

 

There is now picture of every animal who's link is on Cows-page.

Kesäkuu / June

27.6. Now there's couple of pictures of new cow house on the Photos-site.

Nyt löytyy Kuvia-sivulta muutamia kuvia navetan rakentamisesta.

24 hiehoa laitettiin ulos 16. päivä. Nyt hieholaitumella on 25 hiehoa, kun Tiffany siirrettiin lehmistä sinne ja Ulrika ja Tupsu siirrettiin puolestaan lehmien mukaan opettelemaan lehmän elämää. Hiehojen uloslasku sujui melko hyvin, vaikka mukana oli yksi hieho, joka ei ollut aikaisemmin ulkona käynyt. Yhtenä yönä kaikki hiehot karkasivat lehmälaitumelle, mutta ovat onneksi muuten pysyneet omalla pellolla. Lehmät puolestaan karkasivat yhtenä iltana tutustumaan uuteen navettaan ja osa kävi tielläkin juoksentelemassa. Vielä uloslaskua odottaa viime vuoden lopulla syntyneet 4 lehmävasikkaa ja yksi sonni sekä kolme alkuvuodesta syntynyttä lehmävasikkaa. Pikku Yvette on käynyt kerran ulkoilemassa ja Neidon nyt 6 päivän ikäinen Ämmä-vasikka pääsee myös varmaan myöhemmin Yveten kanssa ulkoilemaan.

 

11.6. Lehmät saatiin ulos lauantaina 2.6. ja torstaista asti ne ovat saaneet olla myös öisin ulkona. Pohjantähti lähti teuraaksi tiistaina eli laitumella on 26 lehmää ja yksi hieho. Maitomäärä on pudonnut huimasti uloslaskun jälkeen ja solujakin on riittävästi.

Uloslaskua odottaa vielä 31 hiehoa ja yksi sonni. Esteri-kissa haudattiin perjantaina ja nyt talossa ei ole sitten yhtään kissaa eli hiiret, rotat ja linnut hyppivät pöydillä (tai ainakin ruokintapöydällä)!

Viime viikolla nostettiin liimapuukaaret ja nyt katolle laitetaan Thermisol-elementtejä eli navetta alkaa hahmottua! Kuvia työmaalta yritän saada kotisivuille lähiaikoina... Renki sai kylvöt viime viikolla valmiiksi ja nyt suunnitellaan pikkuhiljaa rehuntekoa.

Pamela sairastui lauantaina laidunhalvaukseen, mutta vaikuttaisi toipuvan ja poiki aamulla tosi nätin lehmävasikan Cacylitestä! Se onkin meidän ensimmäinen lehmävasikka kanadalaisesta ayrshiresonnista. Nimeksi tyttö sai Yvette. Yves Charpentier kävi tänään luokittamassa 25 lehmää (Pamelakin ehti mukaan, kun poiki etuajassa). Ainoastaan Neito, joka on ummessa jäi luokittamatta. Luokitustuloksiin ollaan tyytyväisiä eli pahempia tuloksia odotettiin. Keskiarvo on kyllä aika surkea (69 pistettä), mutta tästä yritetään parantaa! Star oli odotetusti paras ja ainut joka ylti Good Plus -tulokseen. Ayrshireista paras oli Regina eli ihan oikeita lehmiä huuhdeltiin! Kirjoitan luokitustulokset tähän (ja myöhemmin jokaisen lehmän sivulle) ja vertailun vuoksi laitan Mallikas-luokituksenkin niille, joilla sellainen on.

 

                                            AF-Class luokitus 11.6.2007                                                                                      FIN-luokitus 3.4.2007

Holstein

Star                                    GP 84 (Rump 88, Mammary System 83, Feet & Legs 84, Dairy Strength 85)                  85

Tessalonika                         G 78 (77, 81, 77, 77)                                                                                                     88

Omppu                               G 75 (84, 74, 72, 85)                                                                                                     82

Tummeli                              G 74 (83, 73, 78, 72)                                                                                                     -

Temppu                              G 73 (80, 73, 70, 75)                                                                                                     78

Niksi                                   G 73 (86, 70, 73, 74)                                                                                                     -

Raita                                   G 72 (84, 65, 74, 82)                                                                                                     79

Rapsu                                 G 72 (88, 69, 74, 70)                                                                                                     79

Talvikki                               G 71 (82, 70, 74, 70)                                                                                                     -

Siru                                     F 69 (85, 68, 70, 68)                                                                                                     82

Sipsi                                    F 69 (82, 60, 74, 70)                                                                                                     -

Tissi                                    F 68 (76, 62, 75, 70)                                                                                                     74

Sumppu                              F 65 (80, 55, 70, 77)                                                                                                      -

Popsi                                  F 65 (84, 55, 62, 84)                                                                                                      81

Omega                                F 60 (85, 40, 50, 50)                                                                                                      -

Tamara                               F 60 (82, 40, 65, 72)                                                                                                      -

Pirteä                                  F 60 (87, 40, 70, 78)                                                                                                      75

Soma                                  F 60 (86, 40, 79, 81)                                                                                                      -

 

Ayrshire

Regina                                G 74 (74, 70, 82, 81)                                                                                                       88

Säde                                  G 73 (78, 70, 78, 74)                                                                                                        78

Pamela                               G 70 (85, 68, 83, 70)                                                                                                        -

Sabrina                               F 68 (70, 65, 77, 65)                                                                                                        -

Samantha                            F 60 (72, 50, 60, 60)                                                                                                       81

 

Risteytykset / Crossbreed

Rosso                                 G 70 (75, 65, 78, 73)                                                                                                        -

Pandora                              F 60 (84, 45, 70, 72)                                                                                                        -

Toukokuu  / May

29.5. Huuhteluissa saatiin Starilta 5 siirtokelpoista alkiota ja Reginalta 3. Starin alkioista siirrettiin 2 heti ja yksi tuorealkio myytiin. Loput kaksi Starin alkiota ja Reginan alkiot pakastettiin. Nyt toivotaan tiineyksiä ja lehmävasikoita!

We got 5 embryos from Star (*Mascol) and 3 embryos from Regina (*Modem).

23.5. Nyt on laidunkausi ja uimakausi aloitettu! Ystävä-vasikka oli nimittäin ulkona talutuksessa, kun se sai vesi(!)myrkytyksen. Aitoja on vähän tehty, mutta lehmät saavat odotella uloslaskua vielä jonkin aikaa... Peltotöissä ei navetan rakennuksen takia ole vielä päästy alkua pidemmälle.

15.5. Sumppu poiki 12. päivä ja taas tuli sonni! Tälle vuodelle syntynyt 12 sonnia ja vain 3 lehmävasikkaa! Seuraavat poikimiset ovat vasta kesäkuun puolivälissä. Nyt on onneksi jo ilmat vähän lämmenneet - vesisateet vain saisivat loppua. Lehmät kurkkivat toiveikkaina ikkunoista ja välillä ryhmittyvät oven taakse huutamaan, kun luulevat pääsevänsä ulos. Innokkaimpia ulosmenijöitä olisivat Pirteä, Omppu ja erityisesti Niksi, jolla on jo 7 laidunnuskesää takana.

Reginan ja Starin huuhtelupäivä on tiistaina 29.5. ja sen jälkeen voi alkaa suunnitella lehmien laitumelle laittoa. Päivittelin taas ensikoille koelypsyt...

Huhtikuu / April

13.4. Starin eilisestä huuhtelusta ei valitettavasti saatu yhtään siirtokelpoista alkiota, mutta taidetaan yrittää uudelleen... Mestariheinänheittäjä Popsi oli taas paras koelypsyssä. Ensikoille on nyt huhtikuun koelypsymäärät päivitetty.

6.4. Mallikasarvostelut on nyt päivitetty lehmien sivuille. Parhaat olivat Regina ja Tessalonika (88 pistettä) ja huonoin raksutettu Tissi (74 pistettä). Star siemennettiin eilen kahdesti ja torstaina olisi sitten huuhtelupäivä. Toivottavasti saadaan paljon alkioita!

Viime vuoden keskituotos oli edellisvuotta huonompi, mutta ayrshire-lehmät nostivat keskituotostaan yli 10 000:een! Harmi vaan, että ayrshireja on niin vähän... Lisäksi keskipoikimakerta nousi ollen nyt 2,5.

We are going to flush Star on Thursday and hopefully get lots of embryos!

4.4. Pohjantähti teki Mascolista sonnipojan, joka oli valitettavasti kuollut. Lunta alkoi satamaan...

3.4. Jalostusneuvoja kävi tänään raksuttamassa 13 eläintä.

2.4. Navetan rakentaminen on nyt aloitettu!

Maaliskuu / March

8.3. Maaliskuun koelypsyssä paras oli Popsi, joka lypsi 56 kiloa. Tummeli lypsi ensimmäisessä koelypsyssään 31,2 kiloa. Tessalonika poiki Sharkystä lehmävasikan eilen samoin kuin Star Ystävänpäivänä.

Helmikuu / February

20.2. Laskiaistiistai. Mittari näyttää -18. Lisäsin muutaman hiehon kotisivuille...

I added few heifers to homepage. Today it's -18 degrees below zero and getting colder...

11.2. Pipsa katkaisi 8 sonnivasikan putken tekemällä lehmävasikan Ränneslövistä. Kaksi kahdeksasta syntyneestä sonnivasikasta oli seksatusta Lucentesta! Myös meidän tilan ensimmäinen syntynyt alkiovasikka (Hjärterum Silvia * Blackaddar Karamilk) oli sonni. Toivottavasti jatkossa syntyisi enemmän lehmävasikoita...

Tammikuu / January

26.1. Vuosi on alkanut sonnivoittoisesti eli kaikista tammikuun neljästä poikimisesta on syntynyt sonnivasikka. Myös sukupuolilajitellusta spermasta syntyi sonnivasikka!

1.1. Popsi poiki eilen illalla kymmenen jälkeen eli ehti poikia vuodelle 2006. Viime vuonna syntyi 12 sonni- ja 14 lehmävasikkaa (näistä yhdet lehmäkaksoset). Lisäksi yksi lehmä poiki kesken ja yksi vasikka syntyi kuolleena (molemmat sonneja). Lehmävasikoista 12 sekä yksi sonnivasikka on tarkoitus jättää kotiin kasvamaan.

2006

Hyvää joulua & lumisempaa ja valoisampaa uutta vuotta 2007 kaikille toivottavat Hessu ja Ranta-Seppälän tilan muu väki!

 

 

 

 

 

 

 

Joulukuu / December

16.12. Alkukuusta poikivat Omppu, Ramona ja Pirteä. Popsi ja Raita poikinevat vielä tämän vuoden puolella - ensi vuonna nimien keksiminen onkin tätä vuotta haasteellisempaa, kun kirjaimina ovat y, ä ja ö... Vuoden viimeinen koelypsy on tehty ja poikimis- sekä tuotostietoja päivitetty.

Marraskuu / November

28.11. Viime viikko ei sujunut kovin iloisissa tunnelmissa... Milkstar poiki 18. päivä sonnivasikan Shottlesta, mutta maanantaina jouduimme luopua Milkstarista. Niksi, joka on nyt sitten meidän vanhin lehmämme, poiki samana päivänä suuren ja söpön sonnipojan. Onneksi Milkstarista jäi meille kolme tytärtä (Pohjantähti, Ranta-Seppälän Star ja Unicorn), kolme tyttärentytärtä (Uranus, Ranta-Seppälän Venus ja Ranta-Seppälän Vega) ja kaksi pojantytärtä (Uusi ja Tupsu) sekä komea sonnipoika Shottlesta (Ranta-Seppälän Vain). Päätettiin luopua myös Retiisistä, koska sen jalat alkoivat olla todella huonossa kunnossa.

We have only 27 cows now because we had to let go Milkstar and we also decided to sell Retiisi.

15.11. Milkstarin olisi pitänyt poikia eilen, muttei se näytä vielä tänäänkään poikivan... Shottlesta toivotaan tietysti lehmävasikkaa kestävään sukuun!

Tissi-hieho sen sijaan päätti poikia jo viikon etuajassa, heti marraskuun koelypsyn jälkeen. Se oli aamulypsyllä viimeisessä sarjassa "täytelehmänä" ja seisoi koko ajan häntä pystyssä. Lypsyn jälkeen päätettiin siirtää se poikimakarsinaan. Kun olin pessyt lypsyaseman ja menin katsomaan niin sorkat ja kieli olivat jo näkyvissä... Tarjosin Tissille vähän vetoapua ja Ränneslövistä syntyi pirteä lehmävasikka! Myös emä voi hyvin ja ruokahalu on kova. Poikiminen sujui hyvin ja nopeasti, vaikka Tissi ei olekaan kovin kookas ja Ränneslövin poikimavaikeusindeksit isänä eivät hyvää luvanneet... Nimeä pitää vielä pohtia, kun Vissi meillä jo on (kaksoset Varma ja Vissi syntyivät heinäkuussa).

Näin Hissin suku sai taas jatkoa ja lypsylehmien määrä on nyt 29. Hissin tyttäriä on lypsyssä nyt kolme (Popsi, Rosso ja Tissi) ja lisäksi yksi tyttärentytär (Sipsi). Kasvamassa on nyt lisäksi kaksi tyttärentytärtä. Hissi lypsi elinikäistuotoksekseen yli 87 000 kg, mikä on meidän karjan paras elinikäistuotos tähän mennessä. Valitettavasti Hissi jouduttiin poistamaan tammikuussa 2005, koska utaretulehdukseen eivät hoidot tehonneet. Hissi oli paitsi kestävä lehmä myös kova heinänheittäjä eli rehua sai sen jäljiltä kerätä ritilöiltä ja nyt tätä perinnettä ovat jatkaneet menestyksekkäästi ainakin tytär Popsi ja tyttärentytär Sipsi. Jospa tämä ongelma poistuisi seosrehuruokintaan siirtymisen myötä...

Tissin sivu on nyt päivitetty - vasikan nimi vain puuttuu - ja ensikoiden sivuille on päivitetty marraskuun koelypsyt.

 

Tissi-heifer calved in the morning (now we have 29 cows) but Milkstar hasn't calved yet - we really hope that she will have heifercalf by Shottle!

7.11. Kotisivut on nyt julkaistu. Kaikenlaista palautetta ja kommentteja sisällöstä, sivujen toiminnasta jne. otetaan vastaan - vaikkapa sähköpostilla.

1.11. Pandora poiki yöllä kello 1 sonnivasikan Ooresta.

Pandora calved.

Lokakuu / October

26.10. Nyt on uusi lämpökeskus toiminnassa eli ei tartte enää saaveilla kantaa haketta navettaan eikä tupaan.

22.10. It has been snowing all day...

21.10. Lisäsin pari hiehoa kuvineen sivuille. Illalla satoi ensilumi!

I added few heifers with photos.

 

18.10. Sukuja lisätty.

I added some pedigrees.

 

16.10. Ensikoille lisätty koelypsytulokset.

Those first lactation cows that don't have any 305 records yet have now monthly milk-recordings in their page.

 

12.10. Joka lehmällä valmis sivu, jossa poikimiset ja 305 päivän tuotokset.

Now every cow has its own page with photo and information about calves and 305-day production-records.

 

10.10. Kotisivujen teko aloitettu.

I started to make these homepages.

 

2.10. Hiehot päättivät viime yönä, että laidunkausi on ohi ja olivat tulleet pihalle. Ne otettiin sitten sisälle navettaan. Lehmät ulkoilevat edelleen muutaman tunnin päivittäin.

Heifers had decided that summer is over and they had come to yard from pasture last night. Now only cows go to pasture for few hours every day.